Hoitovirhe Kouvolan Eläinsairaalassa - vakavia palovammoja kissalle

Kouvolan eläinsairaala poltti asiakkaan kissan. Lue Olga-kissan järkyttävä tarina Evidensia Kouvolan Eläinsairaalassa tapahtuneesta hoitovirheestä, josta aiheutui vakavia palovammoja laajalle alueelle.

Hoitovirhe Kouvolan Eläinsairaalassa - vakavia palovammoja kissalle
Olga-kissa sai vakavia palovammoja Evidensia Kouvolan eläinsairaalassa.

Johdanto – Nisätulehdus kissalla

Heinäkuisena iltana 1-vuotias Neva Masquerade -rotuinen Olga-kissa alkaa voida huonosti. Kaksi viikkoa aiemmin Olga on synnyttänyt 5 pentua.

Kissan oireet viittaavat lämpöhalvaukseen, sillä onhan heinäkuu ja lämpötilat päivisin lähellä 30 astetta ja kissa oleskelee paljon pesässä imettämässä pentujaan.

Omistaja vie kissan 24/7 päivystävään Evidensia Kouvolan eläinsairaalaan, jossa kissalla todetaan nisätulehdus ja sen hoito aloitettiin antibiootein.

Aamulla Olgan vointi oli edelleen heikko ja Olga tuotiin takaisin hoidettavaksi Evidensia Kouvolan eläinsairaalaan, jossa seuraavana yönä Olga leikattiin. Leikkauksen jälkeen kuitenkin tapahtui odottamaton käänne: kissa poltettiin kuumalla föönillä Evidensia Kouvolan eläinsairaalassa.

Kouvolan eläinsairaala poltti hiustenkuivaajalla asiakkaan kissan – Evidensia korvaushaluton

Nisätulehdusleikkauksen jälkeen kissan leikkaushaavaa kuivattiin Kouvolan eläinsairaalassa kuumalla hiustenkuivaajalla, aiheuttaen laajalle alueelle palovammoja.

Kissa siirettiin tehohoitoon Evidensian Tammiston eläinsairaalan teho-osastolle. Palovammojen hoito vaati useita jatkoleikkauksia ja mm. ihonsiirtoja.

Tapahtumien kulku

Seuraavassa käymme läpi potilaskertomusten, kotiutusohjeiden ja muiden materiaalien perusteella tapahtumien kulun mahdollisimman tarkasti aina hoidosta vahingonkorvauksiin ja kanteluihin asti. Sisällöstä on jätetty pois mm. tunnistamiseen johtavia tietoja, suunniteltuja ajankohtia tikkien poistamiselle ja yksityiskohtaisia tietoja hoidossa annetuista lääkkeistä.

Tiistai 6.7.2021 - Esitiedot: Evidensia Kouvolan eläinsairaala

Olga tuotiin Kouvolan Eläinsairaalaan, koska eilen todettu nisätulehdus on mennyt pahemmaksi.

Kliinisessä yleistutkimuksessa Olga on väsynyt. Limakalvot vaaleanpunaiset ja nahkeat, kta <2s. Imusolmukkeet tunnustellen normaalit. Ihopoimun palautuminen hidastunut. Auskultaatiossa ei epänormaaleja löydöksiä, syke 200, tasainen, reisipulssi synkronoi, ääreispulssi normaali. Taaimmaiset nisälohkot sinertävät ja ovat turvonneet. Lämpö 40,0 eli Olga on edelleen kuumeinen. Verinäytetulosten perusteella Olgalla on voimakas tulehdustila elimistössään.

Todennäköinen diagnoosi: Nekrotisoiva (kuolioinen) kuumeinen nisätulehdus

Kouvolan eläinsairaala – hoito ja kissan polttaminen vastaanotolla

Olgan sinertävät nisälohkot päädyttiin poistamaan kirurgisesti. Olgan kahden viimeisen nisälohkon poisto molemminpuolisesti kuolioisen nisätulehduksen vuoksi. Haava on suljettu sulavin ompelin, lisäksi hakasin, jotka poistetaan 2 viikon kuluttua.

Olga sai kipulääkkeet ja pahoinvointia vastaan lääkkeet operaation aikana, lisäksi Olgalle laitettiin haavakatetri, josta annosteltiin pitkävaikutteista puudutetta 4 tunnin välein. Suuret ihonalaiset poistot ovat hyvin kivuliaita ja katetri on erittäin hyvä keino hoitaa kipua. Olga on saanut vastaanotolla opioidikipulääkettä, laajakirjoista antibioottiahoitoa ja pahoinvoinninestolääkkeitä.

Seuraavana päivänä (7.7.2021) Olgan vointi huomattavasti parempi. Olga istuu pystyssä häkissään, on syönyt ja käynyt pissalla. Kipu on hallinnassa. Haava-alueen reunojen ihon riittävästä verenkierrosta ei voida olla varmoja, iho kalpean harmahtava osasta mahaa. Haavan vierestä iho on myös alkamassa kuorioutumaan. Olga jäi haavan takia tarkkailuun vielä seuraavaan päivään.

Torstaina (8.7.2021) Olgan vointi meni huonommaksi (makasi kyljellään, huono ruokahalu) ja veriarvot menivät huonompaan suuntaan. Olga oli aneeminen, sillä oli vakava neutropenia ja SAA oli kohonnut 144. Olgan tilasta konsultoitiin Evidensia Tammistoa ja päädyttiin siirtämään Olga tehohoitoon Tammistoon.

Kävi ilmi, että hoitaja oli epähuomiossa kuivannut Olgan haavaa liian kuumalla föönillä, jolloin ihoon oli tullut palovammoja ja hakasten alue oli myös palanut.

Hoidon hinta Kouvolan eläinsairaalassa:

2970,06 € (leikkauksen ja ensimmäisen yön osalta)

Hoito Kouvolan eläinsairaalassa jäi kissan omistajan ja/tai hänen eläinvakuutuksen maksettavaksi. Hoidon hinta ylitti lähes tuplasti hinta-arvion, sillä leikkaus suoritettiin yöpäivystyksen aikana. Hoitovirheen jatkohoidosta Evidensian eläinsairaaloissa ei ole luonnollisesti laskutettu hoitokuluja kissan omistajalta.

Evidensia Kouvolan eläinsairaala lasku hinnat
Kouvolan eläinsairaalan lasku ensimmäisen yön osalta. Hoitovirheen uhri joutui laskun maksajaksi.

Ristiriita tapahtumien kulussa (7.7.-8.7.)

Potilaskertomuksessa Olgan voinnin kerrotaan menneen huonommaksi torstaina 8.7.2021, mutta jo 7.7. havaittu kalpean harmahtavaa ihoa ja kuoritumaan alkavaa ihoa haavan vieressä. Vastineessa Ruokavirastolle Kouvolan eläinsairaala kertoo että iho on repeytynyt 7.7. illalla paljastaen ihon vauriot.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan:
"Hoitaja oli kuivannut kissaa sille suoritetun leikkauksen jälkeen föönillä lämpimällä asetuksella käsissään kertakäyttöhanskat. Hoitaja ei huomannut, että iho kuumeni liikaa. Eläinlääkäri oli huomannut asian, kun oli tullut hoidon aikana paikalle paljain käsin. Haava oli suljettu metallihakasin, jotka olivat kuumenneet kuivauksen aikana."

"Asiasta aiheutui palovammoja. Kissan vointi oli yön ja seuraavan päivän hyvä, mutta sitten sen haava aukesi hakasten vierestä koko matkalta. Tässä vaiheessa eläinlääkäri oli soittanut omistajalle ja kertonut asiasta. Kissalle tehtiin useita ihonsiirtoja Tammiston eläinsairaalassa."

On siis olemassa kolme toisistaan poikkeavaa tarinaa palovammojen syntymisestä ja havaitsemisesta. Ovatko palovammat aiheutunut 6.7., 7.7. vai 8.7. ja milloin ne on havaittu. Lisäksi kertomusten perusteella on yhä epäselvää oliko eläinlääkäri havainnut palovammat jälkikäteen vai välittömästi tapahtumahetkellä.

Lisäksi olennaista on se, mikäli Poliisin esitutkintamateriaalissa esitetty kuvaus tapahtumista on todenmukaisin, olisiko palovammojen välittömällä hoidolla ollut vaikutusta lopputulokseen tarkkailun sijaan.

Torstai 8.7.2021 – Evidensia Tammiston eläinsairaala

Olga tuotiin lähetteellä jatkohoitoon Evidensia Tammistoon kuolioisen nisätulehduksen vuoksi 8.7.2021. Kissalla todettu kuumeinen mastiitti Kouvolan eläinsairaalassa 5.7.2021. Tila oli edennyt kuolioivaksi mastiitiksi ja hoidettu leikkauksellisesti 6.7.2021. Leikkauksen jälkeen kissan kuivaamisen yhteydessä tullut laajat palovammat, joiden vuoksi kissa on nyt lähetetty jatkohoitoon Tammiston eläinsairaalaan.

Haava oli niittien kohdalta iho oli alkanut repeämään ja siinä reikä. Haavan keskivaiheilla harmahtava alue n. 2 cm leveä. Olga päätettiin jättää Tammiston eläinsairaalaan haavan hoitoon odottamaan kirurgista operaatiota.

Kirurgin arvio haavasta ennen leikkausta: Selvästi kuolioon menessä olevaa kudosta alkuperäisen haavan lähialueella. Lisäksi haavan yläpäädyssä oikealle n. 3-4 cm ja vasemmalle n. 2-3 cm ihossa kirjavaa punotusta ja paikoitellen rusehtavan/harmaita alueita. Muuttuneet kudosalueet kaventuvat hieman nivusten alueella, mutta jatkuvat ihan vulvaan asti ja nousevat molemmin puolin reisistä lähes polviniveliin asti.

Perjantai 9.7.2021 – Ensimmäinen leikkaus Evidensia Tammiston eläinsairaalassa

Poistettu haavasta ensiksi vanhan haavan niitit. Tämän jälkeen poistettu koko muuttunut ihoalue sekä tervettä kudosta haavan ympäriltä. Poistoalue tulee lähelle vulvaa ja reisien mediaalisilta alueilta kolmiomaiset poistetut ihoalueet polvinivelien mediaalisille alueille asti. Alla oleva lihaskalvo hyvinvoiva. Kraniaalisesti nahan alla rasvakudoksessa tulehdusreaktiota, josta poistettu muuttunutta rasvakudosta. Haavan alaosaan jää n. 3x6 cm auki oleva alue, jossa alla oleva lihaskudos näkyvissä.

Viikonloppuna ja maanantaina haavanhoitoa jatkettiin ja kirurgin kanssa alustavaksi sovittiin uudeksi leikkausajaksi keskiviikko haavan sulkuun. Olga on syönyt viikonlopun jälkeen itsenäisesti sairaalassa. Olgalle laitettiin sairaalassa keskuslaskimokatetri jatkuvan suoniyhteyden takia. Keskiviikkona Olgalle varattuna uusi leikkausaika, jossa pyritään sulkemaan leikkaushaava kokonaan. Tukihoitoa jatkettiin sairaalassa leikkauksen jälkeen.

Keskiviikko 14.7.2021 – Jatkoleikkaus Evidensia Tammiston eläinsairaalassa

Leikkaus: nivusalueen iho auki takavatsaontelon alueelta vulvan reunaan asti. Reisilihaksissa lihaskalvo paikoin kuivakkaa ja harmahtavaa. Rasvakudoksessa paikallista kovettumaa. Alueella ontelo.

Lihaskalvon pintaa ja haavojen reunoja tuoreistettu ja muuttunutta rasvakudosta poistettu.

Vas. reiden alueen masmalon poimusta (flank fold) U:n muotoinen kieleke irrotettu lat. ja kaud. pisteistään > käännetty vtj. reiden sisäpinnan alueelle. Lisäksi oik. masmalon poimua hyödyntäen pienehkö rotaatiofläppi peittämään oik. reiden sisäpinnan haava-aluetta. Muilta alueilta ihoa saatu liu´utettua undermining-tekniikan ja walking suturien avulla. Iho suljettu yksittäisin tikein.

Torstai 15.7.2021 Tammiston eläinsairaalassa

Olgan vointi stabiili, mutta leikkaushaavakipu kovaa. Kipulääkitystä tehostettu ja kissalle aloitettu kipuinfuusio suonensisäisesti ja gabapentiini suun kautta. Haavat hoidettu suonensisäisessä anestesiassa, ei merkkejä vakavista komplikaatioista tässä vaiheessa. Ripuli jatkuu edelleen, siihen tukihoito jatkuu.

Kipulääkityksen tehostamisen jälkeen Olga alkanut taas syödä.

Haavat hyvännäköiset eikä selkeää merkkiä haavojen kuolioitumisesta. Olgan ripuli kuitenkin jatkuu ja haavoja joudutaan puhdistamaan tiheästi ripulin takia. Jatkuva ripuli voi lisätä haavojen infektioriskiä.

Lauantai ja sunnuntai 17.-18.7.2021 Tammiston eläinsairaalassa

Haavoja hoidettiin aamuin illoin, ripuli vähenemään päin ja uloste alkoi kiinteytyä. Olga söi koko viikonlopun itse hyvällä ruokahalulla eikä tarvinnut suonensisäistä nestehoitoa.

Lääkityksiä jatkettiin suonensisäisesti ja suun kautta. Vasemman takajalan sisäpinnalla rupinen alue, joka ei kuitenkaan kuoliossa. Kirurgiset haavat siistit, vain pieni 2-3 mm alue avonainen.

Maanantai 19.7.2021 Tammiston eläinsairaalassa

Olgan yleisvointi hyvä ja ripuli vähentymään päin. Kaikki lääkitykset annetaan suun kautta ja keskuslaskimokatetri poistettu. Haavojen tilanne ennallaan.

Tiistaina 20.7.2021 Tammiston eläinsairaalassa

Olgan yleisvointi hyvä, uloste kiinteää. Lääkitykset jatkuivat suun kautta. Haavojen tilanne ennallaan.

20.7.2021 Olga kotiutetaan Tammiston eläinsairaalasta ensimmäisen kerran

Evidensia Tammisto eläinsairaala ihonsiirto leikkaushaavat
Kuva Olgan leikkaushaavoista kotiuduttuaan Evidensia Tammiston eläinsairaalasta

23.7.2021 Haavakontrolli Evidensia Kouvolan eläinsairaalassa

Yleistutkimuksessa limakalvot kosteat, vaaleanpunaiset, pienten verisuonten täyttymisaika normaali. Sydän- ja keuhkoäänet normaalit, syke 190, tasainen. Jännittynyt, ei vaikuta aristavan kuitenkaan vatsan haavaa tai vatsan tunnustelua. Sisäreisien haavat hyvin kivuliaita, ei anna tutkia hereillä, rimpuilee ja murisee kovasti.

Olga sai ennen haavahoitoa annoksen opioidikipulääkettä. Haavojen tarkistuksessa todettiin haavojen risteysalueella muutaman millin kokoinen reikä josta valuu nestettä, sisäreisistä valuu haavojen keskivaiheilta eritettä ja ilmakuplia.

Olga rauhoitettiin kevyesti haavahoitoa varten. Haavat huuhdeltiin ensin keittosuolalioksella ja sitten vielä haavahuuhteella (Prontovet). Haavaonkaloihin laitettiin hunajavoidetta Vetramil Mamel. Laitettiin Olgalle vielä verkkohaavapuku suojaamaan avoimia kohtia likaantumiselta.

Poistettiin pitkästä haavasta tikit aiemman hoitosuunnitelman mukaisesti. Olgalle laitettiin uusi kipulaastari.

Olga lähtee Tammistoon viikonlopuksi haavojen jatkohoitoon, alustavasti maanantaista alkaen haavahoidot Kouvolassa.

Kommentti kontrollikäynnistä Kouvolan eläinsairaalassa:
Kissan omistajalla on ollut aika varattuna haavakontrolliin klo. 18, mutta toimenpiteisiin Kouvolan eläinsairaalassa ryhdyttiin vasta iltapäivystyksen alettua klo. 20:00. Kissan omistaja on ulkopaikkakunnalta, ja on joutunut odottamaan Kouvolan eläinsairaalan pihalla 2 tuntia toimenpiteiden alkamista (kyselyistä huolimatta vailla tietoa milloin toimenpiteisiin aletaan) sekä lisäksi n. 1-2 tuntia toimenpiteiden aikana. Tämän jälkeen omistaja on joutunut kuljettamaan myöhään illalla kissan Kouvolasta jatkohoitoon Vantaalle Evidensia Tammiston eläinsairalaan, koska Evidensia ei tarjoa eläinten kuljetusta.

Evidensia Kouvola eläinsairaala hoitovirhe palovamma leikkaushaavat
Kuvassa Olga-kissa lähdössä haavakontrolliin Kouvolan eläinsairaalaan 23.7.2021

23.-24.7. yöllä takaisin hoitoon Evidensia Tammiston eläinsairaalaan

Olga lähetettiin takaisin Tammistoon viikonlopun ajaksi haavojen hoitoon. Pisin haava, josta poistettu tikit, on hyvin siisti. Reisien sisäsyrjässä menevät tikit myös siistit, reiän ympärillä tikeissä aavistus punoitusta, missään ihossa ei näy kuoliota. Vasemman jalan punoittava koppurainen ihoalue ei merkittävästi muuttunut, ei mennyt kuitenkaan kuolioonkaan. Haavahoitona huuhdeltu lämpimällä fysiologisella suolaliuoksella. Tarkoituksena palata taas maanantaina (26.7.2021) takaisin Kouvolaan, jossa seuraavien tikkien poisto.

23.7. - 28.7.2021 Sairaalahoito Evidensia Tammiston eläinsairaalassa

Olga tuli Evidensia Tammistoon uudelleen jatkohoitoon Kouvolassa haavaa kontrolloineen eläinlääkärin suosituksesta. Sairaalassa jatkettiin viikonlopun yli haavahoitoa, antibioottia, kipulääkitystä, maitohappobakteerilisää ja suolistotukiravinteita. Olgalla oli sairaalassa olessaan ripulia.

Tiistaina 27.7. haavahoito anestesiassa: vasemman takajalan kintereen kuivunut ihoalue poistettiin ja haavaa tuoreistettiin, suljettiin poistettavilla tikeillä. Aiempia ihofläppejä kiinnitettiin ihonalaiskudoksiin/lihakseen itsestään sulavilla tikeillä. Reisien haavat osittain tuoreistettiin ja ommeltiin uudestaan poistettavilla tikeillä. Lisäksi haavaan laitettiin pari laajaa iho-lihas-iho-tikkiä sulamattomalla langalla.

Keskiviikkona 28.7. Olga toipunut hyvin edellisen illan operaatiosta. Voidaan jatkaa hoitoa kotona. Ennen kotiin lähtöä Olga sai vielä pistoksena pitkävaikutteisen opioidikipulääkkeen.

Kissanpentuja palattuaan kotiin sijaisemolta 26.7.2021

28.7.2021 Olga kotiutetaan toisen kerran Tammiston eläinsairaalasta

Lisäksi 30.7. haavakontrolli Evidensia Tammistossa ja tikkien poisto 9.8., joista ei löydy tarkempaa kuvausta potilaskertomuksessa/kotiutusohjeessa.

9.8. Tikkien poiston jälkeen päivittäistä haavojen hoitoa ja eläimen lääkitsemistä on jatkettu kotihoitona n. kuukauden ajan.

Hoidon hinta Evidensia Tammiston eläinsairaalassa

Saimme haltuumme Evidensian kuittikopion Olga-kissan jatkohoidosta Tammiston eläinsairaalassa. Laskua ei ole maksatettu hoitovirheen uhrilla, vaan Evidensia on korjannut itse aiheuttamaansa vahinkoa. Kyse voi olla Evidensian sisäisestä laskusta tai laskusta heidän vastuuvakuutusyhtiölle. Kuittikopion perusteella maksutapana on ollut "Cash".

Kouvolan eläinsairaalan potilaskertomuksessa laskun saatteena todetaan "Olgan hoidosta leikkauksen ja ensimmäisen yön osuus on tässä laskussa, loput menevät vastuuvakuutuksesta". Emme tiedä kuka Tammiston eläinsairaalan laskun on lopulta maksanut, mutta on melko erikoista mikäli hoitovirheen tekijä, Evidensia, on päässyt laskuttamaan esimerkiksi hoitotyöstä ja eläinlääkärin toimenpiteistä heidän vastuuvakuutusyhtiötä.

Verrattuna Kouvolan eläinsairaalan laskuun yhden hoitoyön osalta (ylempänä), Tammiston eläinsairaala vaikuttaa edullisemmalta.

Evidensia Tammiston eläinsairaala lasku hinnat
Evidensian kuittikopion Olga-kissan jatkohoidosta Tammiston eläinsairaalassa. Hinta 10229,56€, maksutapa "Cash", maksaja tuntematon.

11.9.2021 Rikosilmoitus (Eläinsuojelurikos)

Asiasta on kirjattu rikosilmoitus 11.9.2021, jota Kaakkois-Suomen poliisilaitos tutkii epäiltynä eläinsuojelurikoksena.

Viittaamme Poliisin esitutkintamateriaaliin jo tapahtumaketjun alkuvaiheessa.

29.9.2021 Kantelu Kouvolan eläinsairaalan menettelystä Ruokavirastolle

Kissan omistaja on tehnyt kantelun Kouvolan eläinsairaalan toiminnasta Ruokavirastolle.

Ruokaviraston ratkaisu kanteluun Evidensian Kouvolan eläinsairaalan toiminnasta (8.12.2021)

Kantelun tapahtumaketju ei ole kiistanalainen. Ruokavirasto on pyytänyt Kouvolan eläinsairaalalta selvitystä siitä, miten tapahtumaan on reagoitu, ja miten vastaavat onnettomuudet eläinsairaalassa estetään jatkossa. Asia on ratkaistu saadun selvityksen perusteella.

Kouvolan eläinsairaalan vastine kanteluun Ruokavirastolle

Kouvolan eläinsairaala on myöntänyt, että Olga-kissan ihovammat ovat johtuneet sen tekemästä virheestä kissan hoidossa.

Klinikan hoitaja on kissan tultua leikkaussalista kuivannut ja lämmittänyt kissaa föönillä. Epähuomiossa föönissä on ollut kuuman ilman asetus. Hoitajalla on ollut hanskat kädessään, joten hän ei ole tuntenut ilman kuumuutta. Hän ei ole myöskään tunnustellut kuivaamaansa aluetta. Kissan iho ja sen haavassa olleet niitit ovat kuumentuneet liiaksi.

Kissan vointi on ollut hyvä vielä 7.7. iltapäivällä, mutta sen iho on repeytynyt 7.7. illalla paljastaen ihon vauriot. Omistajalle on soitettu ja kerrottu tapahtuneesta. Seuraavana päivänä kissa on siirtynyt tehohoitoon toiseen sairaalaan.

Tapahtunutta on käsitelty eläinsairaalassa koko henkilökunnan kanssa. Henkilökuntaa on ohjeistettu, että fööniä käytetään jatkossa vain viileällä asetuksella. Jos kuitenkin jossain tilanteessa eläimen lämmittäminen föönillä on tarpeen, tulee lämmittäjän oma käsi olla lämmitettävällä alueella ilman hanskaa koko ajan, jotta ihon pintalämpötilaa pystytään seuraamaan. Ohjeet on laitettu kuivaajan yhteyteen laminoituna kirjallisina ohjeina, jotka ovat koko ajan kuivaajan käyttäjän näkyvillä.

Kouvolan eläinsairaalalla on perehdytysohjelma uusile työntekijöille. Ohjeet kuivaajan käytöstä on liitetty nyt myös perehdytysohjeisiin, jonka jokainen uusi työntekijä käy läpi töiden alkaessa.

Ruokaviraston ratkaisu

Ruokavirasto ohjaa Kouvolan eläinsairaalaa käyttämään ensisijaisesti muita nukutetun eläimen kuivaustapoja ja minimoimaan kuivaajan käyttöä. Ruokavirasto ei katso kantelun perusteella olevan aihetta muihin toimenpiteisiin.

Ruokavirasto – Asian arviointi

Eläinlääkintähuoltolain 28 §:n mukaan yksityisellä eläinlääkäripalvelun tuottajalla on oltava tarjoamiaan eläinlääkäripalveluja varten asianmukaiset, toiminnan laadun ja laajuuden edellyttämät toimitilat ja työvälineet sekä toiminnan edellyttämä henkilökunta. Eläinlääkäripalveluiden on oltava eläinlääketieteellisesti asianmukaisia.

Ammatinharjoittamislain 13 §:n mukaan eläinlääkärinammatin harjoittajan on ammattitoiminnassaan sovellettava yleisesti hyväksyttyjä ja kokemusperäisiä perusteltuja menettelytapoja koulutuksensa mukaisesti, jota hänen on pyrittävä jatkuvasti täydentämään.

Kouvolan eläinsairaala on myöntänyt tehneensä Olga-kissan hoidossa virheen. Ruokavirasto arvioi, että virhe on johtunut paitsi henkilökohtaisesta huolimattomuudesta, myös organisaation huolellisuuden puutteista. Eläinsairaalan asianmukaiseen toimintaan kuuluu työvälineiden aiheuttamien riskien tunnistaminen ja riittävien varotoimien toteuttaminen riskien toteutumisen mahdollisuuden minimoimiseksi.

Eläinlääkintähuoltolain 30 §:n mukaan, jos todetaan, että yksityinen eläinlääkäripalvelun tuottaja ei ole noudattanut 28 §:n säännöksiä, Ruokavirasto voi määrätä palvelun tuottajan asian laatuun nähden riittävässä määräajassa täyttämään velvollisuutensa.

Ruokavirastolla olisi siten edellytykset antaa eläinlääkintähuoltolain 30 §:n mukainen määräys Kouvolan eläinsairaalalle. Ruokavirasto katsoo kuitenkin, että Kouvolan eläinsairaalan tapahtuman jälkeen suorittamat toimenpiteet ovat riittäviä siihen, että sen toiminta on tästä eteenpäin eläinlääkintähuoltolain 28 §:n mukaista. Määräyksen antaminen ei siten tässä tilanteessa ole tarpeellista.

Kuivaajan käyttö leikkaushaavan alueen kuivaamiseen ei ole hyvän eläinlääkintätavan vastaista. Se ei kuitenkaan ole yleensä tarpeellista ja on vaihtoehtoisiin kuivaamistapoihin nähden riskialttiimpaa. Näillä perusteilla Ruokavirasto ohjaa Kouvolan eläinsairaalaa jatkossa harkitsemaan kuivaajan käytön minimoimista.

Olga ja kaksi kissanpentua kuvattuna 25.8.2021

Vahingonkorvausvaatimus Evidensialle

Kissan omistaja on jättänyt Kouvolan eläinsairaalalle / Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:lle vahingonkorvausvaatimuksen, jossa se vaatii korvauksia useista välittömistä ja välillisistä vahingoista:

- matkakustannukset;
- lääkkeet ja eläinlääkärin määräämästä ruoka;
- pysyvä tai pitkäaikainen vahinko ja kosmeettisesta haitta;
- eläimen kuljetuksiin ja kotihoitoon käytetystä oma työaika;
- leikkaushaavojen laserterapia tulevaisuudessa;
- kissan fysioterapia / kissahieronta tulevaisuudessa;
- osittaista korvausta sijaisemon kustannuksista;
- kissan sterilisaatiota tulevaisuudessa palveluna;
- jalostusarvon menetystä / korvausta menetetyistä pentueista.

Evidensia on vastineessa vahingonkorvausvaatimukseen tarjoutunut korvaamaan matkakustannukset (1662 km), oman työn / menetyn ajan (48 tuntia + osapäiväraha) ja lääkkeet.

Vahingonkärsijä on hylännyt Evidensian esittämän vahingonkorvaustarjouksen.

Valitus Kuluttajariitalautakuntaan

Vahingonkorvausvaatimuksesta on tehty valitus Kuluttajariitalautakuntaan, mutta Kuluttajariitalautakunta katsoo ettei kissan omistajaa voida pitää kissankasvatustoiminnan osalta kuluttajansuojalaissa tarkoitettuna kuluttajana.

"Lautakunnan vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan esimerkiksi kissan tai koiran myyjää on pidetty elinkeinonharjoittajana tiettyjen, kasvatus- ja myyntitoiminnan laajuuteen liittyvien kriteerien täyttyessä. Siten esimerkiksi henkilöä, joka on kasvattanut kaupantekoa edeltävänä kolmena vuotena myyntiin vähintään yhden pentueen vuodessa, on pidetty elinkeinonharjoittajana. Sillä, onko pentueiden myynti onnistunut ja onko kasvatustoiminnasta saatu tuloja, ei lähtökohtaisesti ole ollut merkitystä.

Lautakunnan hankkiman selvityksen mukaan riidan kohteena oleva 24.2.2020 syntynyt kissa on synnyttänyt pentueen vuonna 2021. Kissan omistaja ilmoittaa ratkaisupyynnössään, että eläinlääkäriaseman tekemän hoitovirheen vuoksi kissalta jää jatkossa synnyttämättä kuusi pentuetta.

Edellä kerrotun perusteella lautakunta katsoo kasvatustoiminnan olleen tältä osin kuluttajansuojalain esitöissä tarkoitettua, ansiotarkoituksessa tapahtuvaa ammattimaista taloudellista toimintaa. Kissan omistajaa ei voi siten pitää asiassa kuluttajana vaan elinkeinonharjoittajana. Tämän vuoksi lautakunta ei ole toimivaltainen käsittelemään asiaa."

Tilannepäivitys Helmikuu 2022

Olgan parantuminen ja toipuminen on sujunut hyvin. Myös turkki on alkanut kasvamaan hyvin, vaikka kosmeettista haittaa on edelleen havaittavissa. Evidensia Tammisto on ollut kiinnostunut kissan parantumisesta ja ihonsiirtojen onnistumisesta, sillä ihonsiirtoja vaativat palovammat eivät taida olla arkipäiväisiä toimenpiteitä. Kouvolan eläinsairaalasta sen sijaan ei ole kuulunut edes anteeksipyyntöä. Tosin Evidensian verkkosivuilta on havaittavissa, että tapahtuneen jälkeen Kouvola eläinsairaala on saanut uuden sairaalan johtajan.


*Julkaisemme tiedon tapahtumapaikoista, sillä Evidensia on suuri eläinsairaalaketju, jossa työntekelee n. 800 henkilöä ja artikkelin toimipisteessä n. 40 henkilöä. Emme koskaan julkaise sivustollamme eläinlääkäreiden tai pienten toimipisteiden nimiä, jotka voisivat johtaa eläinlääkärin tunnistamiseen.

🔥 Poltettiinko myös sinun lemmikkisi tai tekikö eläinlääkäri hoitovirheen?

Jaa kokemuksesi meille sähköpostitse:elainsairaalat@protonmail.com

Avainsanat: Evidensia hoitovirhe · Kouvolan eläinsairaala · Evidensia Kouvola · Evidensia Tammisto · Evidensia kokemuksia · Päivystävä eläinsairaala · Eläinsuojelurikokset