Neva Masquerade

Neva Masquerade
Photo by Piotr Musioł / Unsplash

Neva Masquerade on näyttävä, tuuheaturkkinen kissa, joka valloittaa omistajansa herttaisella ja seurallisella luonteellaan. Kissarotuna Neva Masquerade on muunnos siperiankissasta, josta se eroaa ainoastaan turkin ja silmien värin perusteella. Paksusta talviturkistaan huolimatta se on melko helppohoitoinen rotu, kunhan sille järjestää tarpeeksi liikuntaa ja virikkeitä.

Neva Masquerade ulkoiset piirteet

Neva Masqueraden turkki on kolmikerroksinen ja naamioväritteinen. Sen sallitut värit ovat ruskea, sininen, punainen, creme sekä kilpikonnan ja sinikilpikonnan eri sävyt. Valkoisen määrä turkissa vaihtelee. Siniset silmät antavat Neva Masqueradelle salaperäisen ja eksoottisen ilmeen.

Ruumiinrakenteeltaan Neva Masquerade on roteva ja lihaksikas. Ne ovat kooltaan joko keskikokoisia tai suuria, naaraat ovat hieman uroksia pienempiä. Niiden pää ja otsa on pyöreähkö ja yläruumis leveä. Jalat ovat vahvat. Poskipäät erottuvat korkeina, nenä on leveähkö ja leukalinja pyöristynyt. Korvissa on pienet tupsut.

Neva Masqueraden häntä on keskipitkä ja tuuhea. Myös niiden turkki on hyvin tuuhea, talviturkki on huomattavasti kesäturkkia paksumpi. Päällysturkki on karhea ja vettähylkivä. Ne ovatkin erittäin sopeutuvaisia eri säätiloihin: talvella niitä suojaa paksu talviturkki ja sateella ne eivät koskaan kastu läpimäriksi.

Neva Masquerade historia

Sisarrotunsa siperiankissan tavoin Neva Masquerade on nimensä mukaisesti lähtöisin Siperiasta, mikä selittää sen paksun turkin ja kyvyn sopeutua muuttuviin säätiloihin. Siperiankissojen tarkkaa historiaa ei tunneta, mutta niistä löytyy mainintoja kirjallisuudesta jo satoja vuosia sitten. Niiden kantarodut ovat mahdollisesti kehittyneet muinaisen Persian alueella jo tuhansia vuosia sitten.

Pitkäkarvaisia kissoja alettiin tuoda Venäjältä länteen 1800-luvulla. Niiden varsinainen kasvatustoiminta aloitettiin vasta 1980-luvulla silloisessa Neuvostoliitossa ja Itä-Saksassa. Suomessa ne nousivat suosioon 1990-luvulla, ja nykyään niitä tavataan ympäri maailmaa.

Siperiankissa tunnettiin vuoteen 1991 asti siperialaisena metsäkissana, kunnes sen nimi muutettiin virallisesti siperiankissaksi. Neva Masquerade luokiteltiin pitkään siperiankissan värivariantiksi, ja se hyväksyttiin virallisesti omaksi rodukseen vasta vuonna 2009. Niinpä se tavallaan onkin rotuna sekä uusi että vanha.

Neva Masquerade luonne

Neva Masquerade on luonteeltaan seurallinen, omistajiinsa kiintyvä, älykäs ja aktiivinen kissa. Se leikkii mielellään ja tulee hyvin toimeen niin eläinten kuin ihmisten kanssa. Useimmat Nave Masqueradet sopivat hyvin lapsiperheisiin tai perheisiin, joissa on jo muita lemmikkejä. Neva Masquerade ottaa mielellään kontaktia myös vieraisiin ihmisiin. Se pitää lelujen noutamisesta, ja sitä onkin joskus kuvailtu koiramaiseksi lemmikiksi.

Neva Masqueradet ovat omatoimisia ja keksivät itselleen tekemistä. Ne ovat kuitenkin hyvin aktiivisia kissoja, joten niille on myös hyvä keksiä virikkeitä, ja seurallisina kissoina ne tarvitsevat laatuaikaa omistajiensa kanssa. Niinpä ne sopivat hyvin myös perheisiin, joissa on useita jäseniä. Niiden olisi hyvä päästä myös ulkoilemaan.

Rodun naaras- ja uroskissat ovat luonteeltaan selvästi erilaisia. Naaraat ovat uroskissoja uteliaampia ja valppaampia ja usein myös itsenäisempiä. Ne ovat sieviä ja sulavaliikkeisiä kulkijoita. Urokset ovat kooltaan suurempia ja luonteeltaan rauhallisempia. Ne pitävät rennosta löhöilystä ja liikkuvat uljaasti raskain askelin. Sekä naaraat että urokset ovat kuitenkin yhtä herttaisia ja hellyydenkipeitä.

Neva Masquerade hoito

Neva Masquerade oppii helposti sisäsiistiksi, ja se onkin kaiken kaikkiaan helppohoitoinen kissa. Sen turkki ei ole erityisen helposti takkuuntuva. Talvella ja karvanlähtöaikaan turkki kannattaa harjata muutaman päivän välein, kesällä se ei välttämättä tarvitse harjausta ollenkaan. Paljon ulkona liikkuvien kissojen turkkia kannattaa kuitenkin harjata roskien ja lian varalta, tällöin kissa myös tottuu säännölliseen harjaukseen.

Kissat ovat lihansyöjiä, ja niiden ruoan on sisällettävä riittävästi proteiinia. Hiilihydraattien määrää on sen sijaan hyvä rajoittaa. Kissan hampaat kannattaa harjata vähintään kerran viikossa, mielellään päivittäin. Sen kynsiä voi varovasti leikata muutaman viikon välein. Korvat ja silmät on hyvä tarkistaa säännöllisesti ja tarvittaessa puhdistaa. Kissa kannattaa viedä vuosittain eläinlääkärin tarkastukseen, jotta mahdolliset sairaudet löydetään ajoissa.

Avainsanat:
Rotukissat · Lemmikit · Kissojen terveys · Kissan käytös ja käyttäytyminen · Kissan hoito · Kissaihmiset · Yleistä kissoista · Yleistä lemmikeistä