Maine Coon

Maine Coon
Photo by Bee Felten-Leidel / Unsplash

Kissat ovat rodultaan joko kotikissoja tai rotukissoja. Yksi rotukissojen roduista on Maine Coon. Maine Coon on näyttävä kissarotu sen suurikokoisuuden vuoksi. Naaraat painavat noin 4-7 kiloa ja urokset voivat painaa jopa yli 10 kiloa. Maine Coonin rakenne on iso ja korkea ja kissan pitkäselkäisyys vahvistaa vain tätä suurikokoisuutta. Maine Coonin häntä on myös mahtavan kookas ja iso. Myös paksuhäntäisyys tekee Maine Coonista isokokoisemman.

Maine Coon on alkuperältään kotoisin Yhdysvalloista, Mainesta. Se on saanut nimensä myös Mainen pesukarhusta, sillä se muistuttaa tuuhean turkkinsa ansiosta myös sitä. Maine Coon on rantautunut Eurooppaan 1980 -luvulla ja on tänä päivänä yksi suosituimmista kissaroduista Suomessa.

Maine Coon luonteen piirteet

Maine Coon on luonteeltaan hyvin aktiivinen ja seurallinen kissa. Se on myös hyvin utelias kissa ja tutustuukin eri paikkoihin mielellään sekä sisällä että ulkona. Kissa on jonkin verran äänekäs eli naukumiselta ja muulta ääntelyltä ei voida välttyä Maine Coonin kanssa. Kissan ääntely voi olla myös hieman kujertelevaa. Koska kissalla on komea ja tuuhea turkki, niin se tarvitsee hoitoa ja harjausta päivittäin. Hoito ja harjaus päivittäin edistävät turkin kunnossa pysymistä. Sen suhteen ihan helppo kissarotu se ei ole, vaikka nopeasti harjauksesta tulee koko perheen rutiini. Lisäksi Maine Coon on melko allergisoiva kissarotu, ja monet eivät voi ottaa sitä lemmikiksi.

Maine Coon on ystävällinen ja leikkisä rotu ja tulee erittäin hyvin toimeen lasten kanssa. Se sopii todella hyvin lapsiperheisiin. Tietenkin jokainen Maine Coon kissa on yksilö ja erilainen ja jokaisen kissan yhteensopivuus lapsiperheisiin tulee varmistaa ennen sellaisen ottamista.

Koska Maine Coonilla on suuri saalistajan vietti, se viihtyykin hyvin ulkona, jossa voi harjoittaa saalistusviettiään. Kissa saattaa kaivata jonkin verran kiipeilymahdollisuuksia ja ulkona ne voivat harjoittaa sitäkin puolta luonteessaan.

Maine Coon kissan ravinto ja sairaudet

Joillain kissoilla voi olla taipumusta eri sairauksiin. Tämä on yksilökohtaista ja hyvällä hoidolla ja ravinnolla sairauksia pystytään ehkäisemään. Jotkut sairaudet ovat silti hieman rotuperäisiä. Maine Coonilla voi olla keskimääräistä suurempi yhteys tiettyyn sydänsairauteen. Lisäksi Maine Coonit voivat kärsiä enemmän lonkkadysplasiasta. Nämä ja kaikki muut sairaudet kannattaa selvittää kasvattajalta ennen kissan hankkimista. Kun sairaudet tiedetään, niin ne voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Maine Coonit ovat yksilöitä samalla tapaa kuin ihmisetkin suosikkiravinnon suhteen. Maine Coon rotu kuten kissat yleensäkin ovat lihansyöjiä ja tarvitsevat ravinnon useat ravintoaineet. Ravintoaineiden suhde voi vaihdella mm. kissan iän ja terveydentilan suhteen. Märkä- ja kuivaruokaa voi vaihdella Maine Cooneilla niiden omien mieltymysten mukaan. Oikealla ruokamäärällä kissa pysyy hyväkuntoisena ja normaalipainoisena.

Maine Coon kissan hankinta

Jos Maine Coonin hankinta on mielessä, tällöin kannattaa kääntyä niiden kasvattajien puoleen. Yleensäkin kissan hankinta on pitkäikäinen päätös ja se tulee miettiä tarkoin. Ennen kissan hankkimista tulee sen rotuun perehtyä ja miettiä tarkasti, mikä on juuri oikea rotu omalle perheelle. Maine Coon on lapsi- ja eläinystävällinen ja tulee muiden kissojen ja koirien kanssa hyvin toimeen. Rodun keskimääräinen elinikä on 12 - 15 vuotta ja mikään hetken mielijohteesta tapahtuva päätös kissan hankkiminen ei saa olla.

Vaikka Maine Coon on seurallinen ja ystävällinen, niin rotu on myös tarkkaileva ja itsekseen viihtyvä. Se ei tarvitse huomiota jatkuvasti vaikka haluaakin olla perheen lähellä. Maine Coon on ihmiskeskeinen, mutta itsenäinen. Koska Maine Coon on rotukissa, se voi olla myös näyttelykissa. Näyttelyissä käyminen on kuitenkin sitoutunutta toimintaa ja vie aikaa enemmän, mutta se myös antaa uusia ulottuvuuksia kuten muihin kissan omistajiin tutustuminen tai näyttelypalkinnot.

Avainsanat:
Rotukissat · Lemmikit · Kissojen terveys · Kissan käytös ja käyttäytyminen · Kissan hoito · Kissaihmiset · Yleistä kissoista · Yleistä lemmikeistä